2016. január 24., vasárnap

Eszterházy torta







Azt hittem nagyon nehéz lesz.
Azt hittem ez nekem túl nagy falat.
Meg sem akartam próbálni...
Aztán rájöttem, hogy ez az egyik legkönnyebben elkészíthető torta, amivel valaha dolgom volt!
Tanulság: sose félj az ismeretlentől. :)



Hozzávalók:

A 6 db. laphoz:

48 dkg. tojásfehérje (ez kb. 12 db. tojásból jön össze)
24 dkg. kristálycukor
30 dkg. darált dió
6 dkg. finomliszt

A krémhez:
4 dl. tej
6 dkg. vaníliás pudingpor
4 db. tojás
20 dkg. kristálycukor
25 dkg. vaj
3-4 cent rum

A tetejére:
20 dkg. fehér csokoládé
5 dkg étcsokoládé
kevés olívaolaj

+ az oldalára 5 dkg. darált dió

Elkészítés:

Először a krémet főzzük meg, hogy legyen ideje kihűlni. A tejben csomómentesen elkeverjük az egész tojásokat, a pudingport és a cukrot, majd állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Kihűlés után belekeverjük a vajat, legvégül a rumot.
A lapokhoz sütőpapírra előrajzolunk 6 db. kb. 24 cm.-es kört.
A tojásfehérjét tartós habbá verjük a cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a dióval összekevert lisztet. Elosztjuk a 6 db. körön, elsimítjuk, majd 170 C°-on  12-15 perc alatt világosbarnára sütjük.
Itt egy megjegyzés: ha olyan sütőnk van amibe csak egy tepsi fér bele, akkor célszerű ezt 3 részletben kikeverni, mert állás közben összeesik a hab. 
Amint kivettük a sütőből lehúzzuk róluk a papírt, pár percig hagyjuk hűlni. Az a felük lesz felül amelyiken a papír volt. Kiválasztjuk a legsimábbat, félretesszük, ez lesz a legfelső.
A többit szétrakosgatjuk az asztalon, elosztjuk rajtuk a krém 5/6-od részét, egy részt félreteszünk az oldalára. Ha ez elkészült, egymásra helyezzük a megkent lapokat, befedjük a félretett lappal, majd kissé megnyomkodjuk a tetejét, hogy összeálljon a tortánk, végül bevonjuk az oldalát a maradék krémmel, darált dióval díszítjük.
A kétféle csokoládét mikróban vagy vízgőz felett, kevés olaj hozzáadásával megolvasztjuk. Egészen folyékonynak kell lenniük, különben nem fog sikerülni a csíkozás. Egy nagy kenőkést és egy kis hegyes kést készítünk a torta mellé. A fehér csokoládét ráöntjük  a tortára, gyors mozdulatokkal elkenjük, majd egyszer-kétszer az asztalhoz ütögetjük a tortát, hogy a csokoládé egyenletesen terüljön. Ez után az étcsokoládéból egy kiskanál segítségével párhuzamos, vékonyabb-vastagabb csíkokat folyatunk a fehérbe. Ekkor a kis hegyes kést vesszük kézbe és a sötét csíkokra merőlegesen kb. 2 cm-ként vonalakat húzunk a csokoládéba, majd a vonalak között az ellenkező irányban is megtesszük ugyanezt.
Azonnal hűtőbe rakjuk a tortát, hogy dermedjen, ráérünk később gyönyörködni a művünkben. :D

Még egy megjegyzés: nekem most nem lettek szép egyenesek a csíkjaim, de a szakértők teli szájjal nyilatkoztak az íz verhetetlenségéről. Kit érdekelnek akkor a párhuzamos vonalak??? :)))



Így rajzoltam a köröket

A felvert hab

Kenegetés

Itt még nagyon csúnya 

Alakul...

Most látom, hogy kicsit csálé :P


Ez sem tökéletes...na, de nem is kiállításra készült :D
3 óra múlva.

És az utolsó morzsák kicsit később... 











2 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon mutatós! Gratulálok! Örülök nagyon, hogy újra írsz :). Megcsináltam a sós apró sütit, de kicsit nehéz lett a sok vaj miatt. Nekem a kedvencem a Lipóti tejfölös-sajtos pogija. Az verhetetlen. Vajon hogy csinálja? Várjuk a további "szellemesen tálalt" receptet :)Üdv, Brigi

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is tökéletes lehetett! :) Merre jársz, mert itt rég voltál? Hiányollak!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólásod :)